Kiinnitä huomiota koiran kipuun

Koiran kivunhoidon asiantuntijan näkemyksiä ja kokemuksia erilaisista kiputiloista

Lihas- ja nivelkivun havaitseminen ja hoito

Mari Vainionpää, ELT, Eläinlääkäriasema Askel Oy, Vastaava eläinlääkäri

Kivun merkit

Koiran kipuilun huomaaminen on vaikeaa, eikä ihmiselle useinkaan tule mieleen, että esimerkiksi syömättömyys voi johtua kivusta. Koiran ruokakuppi on usein lattialla, joten selkäkipuisen koiran ei ole helppo kumartua syömään. Ja kun kipu on riittävän kova, syöminen saa jäädä. Lyhentyneet lenkit, hitaampi lenkkivauhti tai töpöttävä kävely menevät usein koiran vanhuuden, tai mukavuudenhalun piikkiin, vaikka taustalla olisikin nivelkipu, lihasjumi tai revähtymä. Myös uudenlainen ärhäkkyys koskettaessa tai lähestyttäessä koiraa saattaa olla kivun seurausta. Huono suoritus tai esteeltä kieltäytyminen koiran harrastuksissa, kuten agilityssä, ei välttämättä johdu huonosta päivästä, vaan taustalla voi olla kipu. Harrastekoirat suhtautuvat tekemiseensä yleensä täysillä ja lähtevät innolla harjoitukseen, vaikka olo olisi mikä. Tottelemattomuus ja ihmisen silmissä huono käytös voi toki olla koulutuksen puutetta, mutta myös kipua – jos koira on kipeä, ei keskittyminen ole parhaimmillaan tai vaadittu suoritus on mahdoton tehdä ilman merkittävää epämukavuutta koiralle. Helpoimmin havaittavia tukikudoskivun oireita ovat vaikeudet liikkua portaissa tai autoon hyppäämisessä, monet kipeät koirat myös mielummin ravaavat kuin kävelevät ja istahtavat alas heti tilaisuuden tullen.

Kivun tutkiminen

Koiran lihas- tai nivelkivun voi havaita tunnustelemalla selkää ja raajoja ja taivuttelemalla niveliä. Usein koirat eivät kuitenkaan reagoi omistajansa tekemään tutkimukseen mitenkään, mutta vieraan ihmisen, kuten eläinlääkärin tunnustellessa reaktio on selvä. Reaktio voi olla ihon nykimistä, läähättämistä, läähättämisen loppumista, silmien siristämistä ja varoittava näykkäys, kun kipeä kohta löytyy. Apuvälineinä voidaan käyttää myös lämpökamerakuvantamista (kuva) ja tarvittaessa röntgenkuvausta. Tietyillä yksilöillä ja roduilla kipudiagnoosi saatetaan saada vain kokeilemalla oireilun perusteella kipulääkitystä ja seuraamalla vastetta lääkitykseen.

Kivun aiheuttajaksi löytyy usein lihasrevähdys, jänteen venähdys nivelongelma. Liukastuminen jäällä, märällä nurmikolla tai liukkaalla lattialla aiheuttaa usein selän lihasten kiputiloja ja rangan jäykkyyttä sekä kivuliaita nivusalueen venähdyksiä tai revähdyksiä. Pyllähtäminen metsälenkillä tai putoaminen esteeltä voi kipeyttää lantion ja lonkan aluetta. Huono alastulo kipeyttää usein myös etujalkoja – koiralla paino on normaalistikin enemmän etujaloilla, jolloin etupään kipu vaikeuttaa liikkumista merkittävästi.

Kipulääkitys ja muu kivunhoito

Kivun ensihoitoon kuuluu yleensä kipulääke. Koirille on olemassa useita suun kautta otettavia tehokkaita ja turvallisia tulehduskipulääkkeitä, joita saa apteekista eläinlääkärin kirjoittamalla reseptillä. Ihmisten kipulääkkeitä, kuten tulehduskipulääkkeet ja parasetamoli ei saa antaa koiralle, sillä ne voivat olla koiralle hengenvaarallisia. Tulehduskipulääkkeet ovat koiran kivunhoidossa ensisijainen valinta, mikäli koiralla ei ole perussairautta, joka estäisi tulehduskipulääkkeen käytön.

Kivun alkuhoitoon kuuluu myös lepo, jotta kudokset saavat rauhassa parantua, ei lisävaurioita synny. Harrastekoirille tämä tarkoittaa treenitaukoa ja kotikoirille lyhyitä hihnalenkkejä. Vaivasta riippuen lepojakso on viikoista kuukausiin. Levon lisäksi oleellinen osa kivunhoitoa on kuntouttaminen.

Tulehduskipulääkettä annetaan usein aluksi 1-2 viikon kuurina, jonka jälkeen seurataan vointia ilman kipulääkettä – tarvittaessa kipulääkitys aloitetaan uudelleen. Aina kuitenkaan pelkkä kipulääkitys ei riitä helpottamaan kiputilaa. Kipulääkityksen, kuten tulehduskipulääkityksen, avulla saadaan kyllä pahin kipu pois, mutta syytä se ei välttämättä korjaa ja vaiva usein palaakin takaisin kipulääkityksen lopettamisen jälkeen. Lihasjumien avaamiseksi ja mahdollisesti jo syntyneiden virheasentojen ja lihasepätasapainon korjaamiseksi voidaan koiraa hoitaa esimerkiksi fysioterapialla. Eläinfysioterapeutti antaa myös kotihoito-ohjeita, joiden avulla kuntouttamista ja lihaskunnon parantamista voidaan jatkaa kotona. Kroonisissa kiputiloissa hyvä lihaskunto on merkittävä tekijä kivuttomuudessa. Fysioterapia suositellaan aloitettavaksi kipulääkekuurin aikana, jotta esimerkiksi kipeiden lihasten käsittely olisi mahdollista, eikä käsittelyn jälkeen kipuilu olisi niin kovaa.

Kipulääkityksen, levon ja kuntoutuksen avulla kipuilevien koirien elämänlaatua saadaan merkittävästi parannettua.