Voiko syynä olla koiran kipu?

Testaa tietosi. Sivulla olevan testin avulla voit tarkistaa, kuinka hyvin tunnet erilaiset kiputilat ja miten osaat tunnistaa kivun merkkejä. Sinä olet lemmikkisi paras apu, jos kipu joskus yllättää. Siksi on tärkeää osata kiinnittää huomiota oikeisiin seikkoihin.

Totta vai tarua

Mitä tiedät koiran kivusta? Kivun kokemiseen liittyy monia vääriäkin uskomuksia, testaa onko oppi sinulla hallussa.

 

Totta vai tarua

arrow

1 Kivulias koira valittaa aina

Totta

Tarua

correct

Tarua. Koiranomistajat luulevat usein, että heidän koirallaan ei ole kipuja, koska koira ei valita. Koira ei kuitenkaan ääntele, jos sillä on kroonista kipua tai särkyä.

2 Kivulias koira ei juokse tai ole leikkisä

Totta

Tarua

correct

Tarua. Monilla koirilla on niin vahva toimintavietti, etteivät ne välitä sillä hetkellä kivusta. On omistajan vastuulla seurata lemmikin kokonaisvaltaista käytöstä.

3 Koira voi olla kipeä, vaikka se ei näy

Totta

correct

Tarua

Totta. Koira ei pysty kuvailemaan kipuaan ja harvoin edes valittaa sen takisa. Laumaeläimenä se päinvastoin pyrkii peittämään kivun merkkejä.

4 Eläinlääkäri tunnistaa aina koiran kivun

Totta

Tarua

correct

Tarua. Eläinlääkäri näkee koiraa vain muutaman tunnin vuodessa, joten hän ei ole kiputilan paras arvioija. Myös koiran mahdollinen pelko vastaanotolla voi vaikeuttaa arvioimista.

5 Kipulääkettä ei kannata antaa haittavaikutusten vuoksi

Totta

Tarua

correct

Tarua. Kipua tulee aina hoitaa. Lääkevaihtoehtoja on useita, joten tarvittaessa voi kokeilla eri valmisteita. Myös lääkkeettömät vaihtoehdot kannattaa ottaa huomioon.

6 Ihmisille tarkoitetut kipulääkkeet eivät käy koiralle

Totta

correct

Tarua

Totta. Ihmisen tulehduskipulääkkeet eivät välttämättä sovi koiralle. Varsinkin ibuprofeeni on koiralle vaarallinen. Kysy aina eläinlääkäriltäsi koiran kivun lääkehoidosta.

7 Koiran kipua tulee aina hoitaa

Totta

correct

Tarua

Totta. Koiran käyttäytymiseen vaikuttava kipu on aina hoidettava. Myös kipuepäily on tutkittava. Koira tuntee kipua niin kuin sinäkin.