Koiran kipua tulee hoitaa

Lemmikin kivun tunnistaminen voi olla vaikeaa, ja suhtautumisemme eläimen kipuun ja sen hoitoon on usein ristiriitaista. Joskus koiran kipu arvioidaan niin vähäiseksi tai lyhytkestoiseksi, ettei sen hoitamista nähdä tärkeänä. Eläinlääkärien näkemykset kivunlievityksen tarpeellisuudesta voivat vaihdella.

Eläinlääkäri diagnosoi kivun

Koira ei välttämättä valita kipua. Eläimen kipua tulee kuitenkin aina hoitaa. Jos epäilet koirasi olevan kipeä, kannattaa asia ottaa puheeksi eläinlääkärin kanssa. Koirat tuntevat kipua kuten ihmiset. Myös koirilla kipu heikentää elämänlaatua.

Koiran kivun hoito kuuluu eläinlääkärille. Kivun hoidossa pyritään aina selvittämään kivun syy. Hoito valitaan syyn selvittyä. Joissakin tapauksissa riittää kipua aiheuttavan sairauden – esimerkiksi ientulehduksen – parantaminen. Toisinaan kipu seuraa koiraa läpi sen elämän, ja kivunlievityksestä tulee osa koiran ja koiranomistajan arkea. Aina kivun syytä ei saada selville, vaikka koiran käytös viittaisikin kipuun. Tällöin kipu voidaan todeta kokeilemalla koiralle kipulääkettä ja katsomalla, vastaako koira lääkitykseen.

Koiran kipua voidaan hoitaa sekä lääkinnällisin että lääkkeettömin keinoin. Kroonisen kivun hoidossa monen eri hoitomuodon yhdistelmä tuo yleensä parhaan tuloksen. On hyvä myös muistaa, että kivun pitkäkestoisessa hoidossa seuranta on tärkeää.